Jump to content
  • Sign Up
×
×
  • Create New...

Ράπισμα στο Τελ Αβίβ από το Διεθνές Δικαστήριο


Editor
 Share

Recommended Posts

Ράπισμα στο Τελ Αβίβ από το Διεθνές Δικαστήριο

Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών αποφάνθηκε ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, σε συμβουλευτική γνώμη που εξέδωσε σήμερα Παρασκευή.

Το Ισραήλ υποχρεούται να τερματίσει τόσο την παρουσία του στα κατεχόμενα εδάφη το συντομότερο δυνατόν, επισημαίνει, όσο και κάθε νέα εποικιστική δραστηριότητα. Επίσης, οφείλει να επανορθώσει ζημιές που προκάλεσε. Το Δικαστήριο καλεί όλα τα κράτη να αναγνωρίσουν την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

«Οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και το καθεστώς που συνδέεται με αυτούς, έχουν δημιουργηθεί και διατηρούνται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος Ναουάφ Σαλάμ, διαβάζοντας τα πορίσματα ομάδας 15 δικαστών.

Το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι πολιτικές του Ισραήλ βασίζονται σε διά της βίας προσάρτηση μεγάλων τμημάτων παλαιστινιακού εδάφους, κυρίως στη Δυτική Όχθη, κάτι που αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Η επέκταση του εσωτερικού δικαίου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, ιδίως όσον αφορά τους εποικισμούς, καθώς και η ανάληψη εκτεταμένων εξουσιών λόγω του παρατεταμένου χαρακτήρα της κατοχής, εδραιώνουν τον έλεγχό του στα κατεχόμενα εδάφη», ανακοίνωσε το δικαστήριο.

«Το δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές και πρακτικές του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και επέκτασης του εποικισμού, της κατασκευής υποδομών και τείχους, της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, της ανακήρυξης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας, της συνολικής εφαρμογής του εσωτερικού δικαίου του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και της εκτεταμένης εφαρμογής του στη Δυτική Όχθη, εδραιώνουν τον ισραηλινό έλεγχο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», συνεχίζει.

Αυτές οι πρακτικές έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν σε ισχύ επ’ αόριστον και να δημιουργούν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις, υποστηρίζει.

«Συνεπώς, το δικαστήριο θεωρεί ότι αυτές οι πολιτικές ισοδυναμούν με προσάρτηση μεγάλων τμημάτων κατεχομένου παλαιστινιακού εδάφους».

«Η προσπάθεια απόκτησης κυριαρχίας στα κατεχόμενα εδάφη, όπως προκύπτει από τις ισραηλινές πολιτικές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, είναι αντίθετη με την απαγόρευση της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις και τη μη απόκτηση εδάφους με τη βία».

Τα πορίσματα των δικαστών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν βαρύτητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η υπόθεση εξέτασε αίτημα του 2022 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, πριν ξεσπάσει η τρέχουσα σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Η Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε από το δικαστήριο να εκτιμήσει τις νομικές συνέπειες της «παρατεταμένης κατοχής, του εποικισμού και της προσάρτησης» παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και των σχετικών πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης.


Διεθνές Δικαστήριο,Ισραήλ,παλαιστινιακά εδάφη,εποικισμός

This is the hidden content, please

Link to comment
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

Important Information

Privacy Notice: We utilize cookies to optimize your browsing experience and analyze website traffic. By consenting, you acknowledge and agree to our Cookie Policy, ensuring your privacy preferences are respected.