Jump to content
  • Sign Up
×
×
  • Create New...

Recommended Posts

  • Diamond Member

Αίγυπτος – Αρχαία νεκρόπολη αποκαλύπτει τις ασθένειες που σκότωναν τους πλούσιους

Ακόμη και οι πλούσιοι και οι προνομιούχοι δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από μια σειρά από θανατηφόρες ασθένειες στην Αρχαία Αίγυπτο.

Αυτό καταδεικνύει ένα τεράστιο νεκροταφείο, χιλιάδων ετών, που έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των αρχαιολόγων στη πλαγιά ενός λόφου στο Ασουάν της Αιγύπτου, πολύ κοντά στον Νείλο.

Η αρχαία νεκρόπολη προσφέρει ένα μέρος για να «γνωρίσουμε καλύτερα τους προγόνους μας και τους ανθρώπους του παρελθόντος, που δεν είναι τόσο διαφορετικοί από εμάς», δήλωσε στο Business Insider η αιγυπτιολόγος Πατρίτσια Πιατσεντίνι.

Η Πιατσεντίνι είναι μέρος μιας ομάδας αρχαιολόγων που μελετά τους τάφους ως μέρος ενός κοινού έργου μεταξύ του Αιγυπτιακού Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων και του ιταλικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου τα τελευταία χρόνια

Η ομάδα έχει αποκαλύψει εντυπωσιακά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός φορείου που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει πτώματα στους τάφους και τα βάζα με την ειδική ουσία, που μοιάζει με πίσσα, που μερικές φορές χρησιμοποιούνταν στη μουμιοποίηση.

Πιο πρόσφατα, οι ανασκαφές έχουν στραφεί στα μουμιοποιημένα λείψανα, με τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν ακτίνες Χ και αξονικές τομογραφίες στα πτώματα.

Αυτή η τεχνολογία βοήθησε τους επιστήμονες να μάθουν πώς πέθαναν μερικοί αρχαίοι Αιγύπτιοι. Ακόμη και μεταξύ των πλούσιων ελίτ, η αναιμία, ο υποσιτισμός και άλλες ασθένειες ήταν κοινές, διαπίστωσε η ομάδα.

Η περιοχή άρχισε να χρησιμοποιείται ως νεκροταφείο τον 6ο αιώνα π.Χ., δηλαδή μια χιλιετία, πριν από την κατασκευή των πυραμίδων.

Η  νεκρόπολη είναι τεράστια, καλύπτει μια έκταση 92.000 τ.μ. και οι επιστήμονες έχουν ερευνήσει μόνο περίπου 33 από τους εκτιμώμενους 300 έως 400 τάφους.

Η διαδικασία είναι τόσο αργή και προσεκτική που η ομάδα μπορεί να μελετήσει μόνο μια χούφτα τάφους το χρόνο,

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η νεκρόπολη δημιουργήθηκε για πλούσιους, καθώς σύμφωνα με την Πιατσεντίνι, οι τάφοι δεν έχουν στοιχεία για τις φτωχότερες τάξεις. Πιθανότατα, οι πιο φτωχοί θα είχαν θαφτεί σε απλούστερους τάφους στην έρημο.

Χημικοί, παλαιοβοτανολόγοι και βιοαρχαιολόγοι εξετάζουν κάθε πτυχή των τάφων, από περιτυλίγματα μούμιας μέχρι υπολείμματα φυτών και οστά ζώων.

Ακτίνες Χ

«Η αποστολή μας είναι διεπιστημονική», είπε η Πιατσεντίνι, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε.

Η διαδικασία είναι τόσο αργή και προσεκτική που η ομάδα μπορεί να μελετήσει μόνο μια χούφτα τάφους το χρόνο, είπε η Πιατσεντίνι.

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τεχνολογία για να ξετυλίξουν μουμιοποιημένα υπολείμματα.

Οι πρώτοι εκσκαφείς χρησιμοποιούσαν για την αφαίρεση των περιτυλίξεων από τα σώματα για να τα εξετάσουν. Τώρα, οι ειδικοί χρησιμοποιούν αξονικές τομογραφίες και μηχανές ακτίνων Χ για να «ξετυλίξουν ουσιαστικά» μουμιοποιημένα υπολείμματα.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να μάθουν νέες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές μουμιοποίησης. Για παράδειγμα, δύο παιδιά είχαν ράβδους μεταξύ των σπονδύλων τους για να κρατήσουν το σώμα τους τέλεια μετά το θάνατο, είπε η Πιατσεντίνι.

Τα πρώτα αποτελέσματα από ορισμένες έρευνες των ειδικών αποκάλυψαν ότι μεταξύ 30% και 40% των ανθρώπων στους τάφους ήταν παιδιά, από νεογέννητα έως έφηβους.

Πολλοί από τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των πλουσίων, εμφάνισαν σημάδια αναιμίας, υποσιτισμού και άλλων ασθενειών, ενώ οι ερευνητές εκτιμούν ότι ολόκληρες οικογένειες μπορεί να είχαν πεθάνει από φυματίωση.

Εκτός από τις ασθένειες, ο τοκετός ήταν μια άλλη κοινή αιτία θανάτου, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ,μούμιες

This is the hidden content, please

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Vote for the server

    To vote for this server you must login.

    Jim Carrey Flirting GIF

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

Important Information

Privacy Notice: We utilize cookies to optimize your browsing experience and analyze website traffic. By consenting, you acknowledge and agree to our Cookie Policy, ensuring your privacy preferences are respected.