Jump to content
  • Sign Up
×
×
  • Create New...

Recommended Posts

  • Diamond Member

Μπορεί ο καιρός να περνά και ο χρόνος να αφήνει σχεδόν ανεπαίσθητα τα σημάδια του στο πρόσωπο, την επιδερμίδα και τον οργανισμό μας – αλλαγές που γίνονται ορατές μόνο σε βάθος χρόνου.

Επιστήμονες όμως διαπίστωσαν ότι η «έκρηξη» της αλλαγής σχεδόν από τη μία στιγμΉ στην άλλη, γίνεται σε δύο φάσεις, στην ηλικία των 40 και στην ηλικία των 60 και αυτό διότι τότε είναι που ο αριθμός των μορίων και μικροοργανισμών στο ανθρώπινο σώμα μεταβάλλεται απότομα.

Εάν, λοιπόν, έχετε παρατηρήσει μια ξαφνική συσσώρευση ρυτίδων, ενοχλητικούς πόνους ή μια γενική αίσθηση ότι έχετε μεγαλώσει, ίσως να βρίσκεστε σε εκείνες τις ηλικίες στις οποίες το σώμα γερνά απότομα.

Η έρευνα

Σύμφωνα με τον Guardian, η γήρανση δεν είναι γραμμική διαδικασία, και μπορεί να συμβαίνει πιο γρήγορα σε δύο κύματα, στις ηλικίες των 44 και 60 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Δεν αλλάζουμε σταδιακά με το πέρας του χρόνου. Διαπιστώσαμε την ύπαρξη δραστικών μεταβολών γύρω στην ηλικία των 44 ετών και στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας των 60 ετών μας. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το ποιο μόριο παρατηρούμε», λέει ο καθηγητής γενετικής και στοχευμένης ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Μάικλ Σνάιντερ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αφθονία των μορίων και μικροβίων δεν μεταβάλλεται γραμμικά στην κλίμακα του χρόνου, αλλά οι απότομοι μετασχηματισμοί γίνονται στα μέσα της 5ης και στις αρχές της 7ης δεκαετίας

Η μελέτη, η οποία εξέτασε τα μόρια ατόμων ηλικίας 25 έως 75 ετών, εντόπισε δύο μεγάλα «κύματα» αλλαγών στις παραπάνω ηλικίες. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί αυξάνονται ορισμένα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μυοσκελετικών προβλημάτων και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η έρευνα εξέτασε 108 εθελοντές, οι οποίοι υπέβαλαν δείγματα αίματος και κοπράνων, καθώς και δερματικά, στοματικά και ρινικά επιχρίσματα κάθε λίγους μήνες για ένα έως επτά χρόνια.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 135.000 διαφορετικά μόρια (RNA, πρωτεΐνες και μεταβολίτες) και μικρόβια (τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες που διαβιούν στο πεπτικό σύστημα και στο δέρμα των συμμετεχόντων).

Η αφθονία των περισσότερων μορίων και μικροβίων δεν μεταβλήθηκε γραμμικά στην κλίμακα του χρόνου. Όταν οι επιστήμονες αναζήτησαν συστάδες μορίων με τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις, διαπίστωσαν ότι αυτοί οι μετασχηματισμοί έτειναν να συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι ήταν στα μέσα της 5ης και στις αρχές της 7ης δεκαετίας της ζωής τους.

Η αύξηση της γήρανσης στα 44 ήταν απροσδόκητη και αρχικά τέθηκε η υπόθεση ότι ήταν αποτέλεσμα εμμηνοπαυσιακών αλλαγών στις γυναίκες, που στρέβλωναν τα αποτελέσματα για ολόκληρη την ομάδα. Αλλά τα δεδομένα αποκάλυψαν ότι παρόμοιες αλλαγές συνέβαιναν και στους άνδρες στις ίδιες ηλικίες.

Το ανατρεπτικό πόρισμα

Το πόρισμα της μελέτης ανατρέπει τις μέχρι στιγμής αντιλήψεις της ιατρικής κοινότητας για τη γήρανση.

«Είχαμε την εντύπωση ότι το σώμα ολοκληρώνει την ωρίμανσή του γύρω στα 30 και από τη στιγμή εκείνη αρχίζουμε να γερνάμε με σταθερό ρυθμό. Η έρευνα έδειξε αντιθέτως ότι υπάρχουν δύο κρίσιμα στάδια, στα 40 και στα 60, όταν γινόμαστε πιο ευάλωτοι και αρχίζει η κατάπτωση, καθώς οι παράγοντες μεταβολισμού αλλάζουν με τον χρόνο», λέει η δρ Ζοσέ Βίνια, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαλένθια στην Ισπανία μιλώντας στην εφημερίδα La Vanguardia.

«Υπάρχουν καρδιοαγγειακά νοσήματα που εμφανίζονται ξαφνικά στα 40 και άλλα, όπως τα νευροεκφυλιστικά, που εμφανίζονται στα 60. Το έχω δει σε πολλούς ασθενείς», συμπληρώνει η δρ Βίνια.

Η επιστημονική ομάδα κατέληξε έτσι στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι οφείλουν να προσέχουν ιδιαίτερα την υγεία τους όταν φθάσουν στα 40 και στα 60 έτη. Οι ιατροί συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ μετά τα 40, καθώς και την ενίσχυση της σωματικής άσκησης.


Σχόλια του WBB News
Η νέα έρευνα που εξετάζει τις αλλαγές στον οργανισμό μας σε συγκεκριμένες ηλικίες, διαπιστώνει ότι η γήρανση δεν είναι μια γραμμική διαδικασία, αλλά συμβαίνει σε δύο κύματα στις ηλικίες των 44 και 60 ετών. Αυτή η ανακάλυψη αλλάζει την προοπτική μας για την γήρανση και επισημαίνει τη σημασία της φροντίδας της υγείας σε αυτές τις ηλικίες. Προτείνεται ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, η ενίσχυση της σωματικής άσκησης και η γενικότερη προσοχή στην υγεία για μια υγιή και ευεξίαστη γήρανση.

This is the hidden content, please

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Vote for the server

    To vote for this server you must login.

    Jim Carrey Flirting GIF

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

Important Information

Privacy Notice: We utilize cookies to optimize your browsing experience and analyze website traffic. By consenting, you acknowledge and agree to our Cookie Policy, ensuring your privacy preferences are respected.