Jump to content
  • Sign Up
×
×
  • Create New...

Recommended Posts

  • Diamond Member

Η άτυπη απασχόληση στην Ελλάδα και την Πορτογαλία κινείται ως και σε διπλάσια ποσοστά από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ (ΔΟΕ). Tα στοιχεία δημοσιοποιεί ρεπορτάζ του Εuronews, που ταυτίζει την άτυπη απασχόληση (informal employment) με τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών». Όταν δηλαδή ο εργαζόμενος δουλεύει όποτε και όσο θέλει ο εργοδότης – όντας σε μια ιδιόμορφη περίπτωση ομηρίας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι «περιστασιακοί» εργαζόμενοι είναι ευάλωτοι λόγω της έλλειψης κοινωνικής και νομικής προστασίας. Η άτυπη απασχόληση στην Ευρώπη κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, εξακολουθεί να είναι υψηλή σε αρκετές χώρες.

Η άτυπη απασχόληση ή αλλιώς γνωστή ως εργασία χωρίς σύμβαση, νομική προστασία ή κοινωνική ασφάλιση, παραμένει διαδεδομένη παγκοσμίως, εξηγεί το άρθρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΟΕ για το 2023, το 58% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού απασχολείται στην άτυπη απασχόληση. Αφού εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στη γεωργία, το ποσοστό πέφτει στο 50%.

Στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, η άτυπη απασχόληση αφορούσε μέχρι πρόσφατα τον 1 στους 5 εργαζομένους. Παρόλο που το ποσοστό αυτής της απασχόλησης είναι χαμηλότερο στις χώρες της ΕΕ σε σύγκριση με άλλες περιοχές, ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη εξακολουθεί να συμμετέχει στην «άτυπη οικονομία» ή να απασχολείται με συμβάσεις μηδενικών ωρών εργασίας.

Με βάση τα δεδομένα της ΔΟΕ για το 2023 ή τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Ουγγαρία και η Πολωνία είχαν τα υψηλότερα ποσοστά άτυπης απασχόλησης μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με 17,8% και 9,8% αντίστοιχα. Αντίθετα, η άτυπη οικονομία είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένη σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, με τα ποσοστά άτυπης απασχόλησης να πέφτουν κάτω από το 2% στο 1/3 των χωρών της Ε.Ε.

Πηγή: ΔΟΕ

Με βάση πάντα τη ΔΟΕ, η Ελλάδα έχει 4,5% άτυπη απασχόληση, την υψηλότερη στην Ευρωζώνη μετά την Πορτογαλία (4,6%). Η Μάλτα κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό άτυπης απασχόλησης με 0,7%, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία με 1% και το Βέλγιο και τη Βουλγαρία με 1,3%.

Η άτυπη απασχόληση στα χαρτιά και στην πράξη

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η άτυπη απασχόληση στην Ελλάδα περιορίζεται στο 4,5%, όταν το μέγεθος της παραοικονομίας είναι υπερτριπλάσιο, σύμφωνα με τις εκτιήσεις του ΔΝΤ. Πώς μετριέται η άτυπη εργασία όταν από την ίδια τη φύση της είναι δύσκολο να εντοπιστεί; Είναι το ίδιο με την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία; Και τι σχέση έχει με τα ωράρια μηδενικής απασχόλησης; Η ξερή παράθεση στοιχείων από τον ΔΟΕ δεν δίνει επαρκείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Όπως εξηγεί ο Γιάννης Κουζής, καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, ο όρος informal employment παραπέμπει στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Τα συμβόλαια μηδενικής απασχόλησης δεν υφίστανται επισήμως στην Ελλάδα. Υπάρχει μια παραλλαγή τους, που εισήχθη πέρυσι με το νόμο Γεωργιάδη, που λέγεται «κατά παραγγελία εργασία». Ο εργοδότης ορίζει κάποιες ώρες εργασίας για ένα χρονικό διάστημα, και μπορεί να φωνάξει τον εργαζόμενο όποτε θέλει. Αν δεν συμπληρωθούν οι απαιτούμενες ώρες, δεσμεύεται να πληρώσει το ¼ των ωρών που είχε ορίσει.

This is the hidden content, please
/applications/core/interface/js/spacer.png">

Νούμερα κατ’εκτίμηση

Ο καθηγητής θεωρεί ότι τα νούμερα που παρουσιάζουν οι Διεθνείς  Οργανισμοί, τα οποία αντλούνται από τις υπηρεσίες κάθε χώρας, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, συντάσσονται κατ’εκτίμηση και δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικά της πραγματικής εικόνας.

Η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα για παράδειγμα είναι πολύ υψηλότερη από τα ποσοστά που δίνει το ΕΡΓΑΝΗ ή το σύστημα Άρτεμις – που το 2020 την υπολόγισε στο 5%, από 40% το  2013, στο ζενίθ της μνημονιακής κρίσης.

Καταρχάς, τα ποσοστά αυτά αφορούν εκείνους που «πιάνονται» να απασχολούν εργαζόμενους άτυπα, που είναι ένα μικρό μέρος του συνόλου.

Δεύτερον, εντός της νόμιμης εργασίας, περιλαμβάνονται μορφές άτυπης και αδήλωτης εργασίας. Για παράδειγμα οι απλήρωτες υπερωρίες, που είναι κανόνας σε πολλές αν όχι στις περισσότερες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα,  αποτελούν αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία – γκρίζες ζώνες εντός της «λευκής» και όχι της μαύρης οικονομίας.

Επιπλέον, εξηγεί ο κ. Κουζής, εκτός από την άτυπη εργασία (informal) υπάρχει και ο όρος «ατυπική» εργασία (atypic στα γαλλικά), που αφορά κάθε είδος εργασίας που δεν έχει πλήρες ωράριο και σύμβαση αορίστου χρόνου. Περιλαμβάνει τη μερική απασχόληση, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άλλες μορφές περιστασιακής εργασίας, οι οποίες στην Ελλάδα κινούνται επισήμως σε διψήφια ποσοστά.

Ακόμα όμως και αν τα πραγματικά επίπεδα της άτυπης – αδήλωτης απασχόλησης στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσια του 4,5%, οι πίνακες της ΔΟΕ χρησιμεύουν ως μέτρο σύγκρισης. Οι οικονομίες του Νότου, όπως η Ελλάδα, παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά μη δηλωμένης εργασίας, μας λέει ο καθηγητής, ένα φαινόμενο που συνδέεται και με την ακμάζουσα παραοικονομία.

Γι’αυτό και τα πραγματικά μεγέθη της άτυπης – αδήλωτης εργασίας, παραμένουν ακαθόριστα και δύσκολα μετρήσιμα.

Τελευταία Νέα

Σχόλια του WBB News
Η άτυπη απασχόληση αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, καθώς το ποσοστό της είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Η έλλειψη νομικής και κοινωνικής προστασίας κάνει τους εργαζόμενους ευάλωτους σε αυτήν την κατάσταση. Παρά την υψηλή άτυπη απασχόληση, η Ευρώπη καταγράφει χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά το πρόβλημα παραμένει υψηλό σε αρκετές χώρες.

Παρά τα στοιχεία που παρουσιάζονται από τη ΔΟΕ, η πραγματική κλίμακα της άτυπης απασχόλησης στην Ελλάδα μπορεί να είναι υψηλότερη από αυτήν που παρουσιάζεται επίσημα. Οι χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, συχνά αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της μη δηλωμένης εργασίας, που συνδέεται με την ύπαρξη παραοικονομίας. Το πρόβλημα είναι περίπλοκο και δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια, καθώς περιλαμβάνει διάφορες μορφές ατύπου απασχόλησης, πέρα από τα συμβόλαια μηδενικών ωρών και τις μερικές απασχολήσεις.

Επομένως, η πραγματική κατάσταση της άτυπης απασχόλησης στην Ελλάδα απαιτεί περαιτέρω μελέτη και ανάλυση, καθώς οι επίσημες εκτιμήσεις μπορεί να μην αποτυπώνουν πλήρως την πραγματικότητα. Η εν λόγω πραγματικότητα είναι πιο πολύπλοκη και αναπόδραστη, προκαλώντας ανησυχία για το κοινωνικό και οικονομικό μέλλον της χώρας.

This is the hidden content, please


Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Vote for the server

    To vote for this server you must login.

    Jim Carrey Flirting GIF

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

Important Information

Privacy Notice: We utilize cookies to optimize your browsing experience and analyze website traffic. By consenting, you acknowledge and agree to our Cookie Policy, ensuring your privacy preferences are respected.